Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały przez lata na stałe weszły do naszych kuchni sprawdzając się jako dodatek do ciast czy jako przekąska do schrupania w przypadku nagłej ochoty na jedzenie.

 

Warto wprowadzić migdały jako stały element naszego jadłospisu ponieważ mogą one wywrzeć bardzo pozytywny wpływ na naturalne wsparcie zdrowia naszego organizmu. Przede wszystkim migdały świetnie wspomagają funkcjonowanie naszego mózgu poprzez zawartość witaminy z grupy B. Kolejnym udowodnionym faktem jest że są bogatym źródłem żelaza które obniża poziom złego cholesterolu w naszej krwi, wspomaga prawidłową pracę naszego układu nerwowego oraz może działać profilaktycznie w zapobieganiu depresji. Jedzenie migdałów rekomendowane jest również dla kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego który jest istotny w procesie prawidłowego formowania i rozwoju płodu w łonie matki. Mało kto wie iż to źródło rzadko występującego w innych pokarmach pierwiastka jakim jest miedź, stanowi ona naturalny budulec naszego organizmu.