Któż nie lubi w ciepłe, wiosenne dni odpoczywać na łonie natury w towarzystwie przyjaciół, racząc się smakołykami skwierczącymi na przydomowym grillu? Karkówki, kiełbaski, kaszanki – to standard grillowych dań. A może by skosztować innego specjału? Czegoś oryginalnego.
Szaszłyki inaczej?
Szaszłyki to jedno z popularniejszych dań, które przygotowujemy na grilla. Zazwyczaj przyrządzamy szaszłyki mięsne, z mięsa wołowego lub wieprzowego łącząc je z ulubionymi warzywami – z cebulą, papryką, cukinią. Cóż jednak stoi na przeszkodzie, aby puścić nieco wodze fantazji i uraczyć przy grillu przyjaciół inną wersją szaszłyków. Szaszłyki z klopsem są wykwintne, smakują wybornie i rozpływają się w ustach.
Robimy szaszłyki
Podstawą będzie mielone mięso, najczęściej używa się do tego celu wieprzowiny, ale można także użyć cielęciny, jagnięciny, a nawet baraniny. Sprawdzi się także wszelkie mięso mielone drobiowe- z kurczaka lub indyka. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, opcjonalnie czosnek i inne przyprawy. Następnie formujemy niewielkie kulki, które nadziewamy na patyki na zmianę z ulubionymi warzywami (pomidorkami, papryką, cebulą). Kładziemy na grilla i czekamy na efekt.
Dla wegan
Jeżeli jesteśmy przeciwnikami mięsa pod każdą postacią, nie musimy rezygnować z tego pysznego dania, możemy przyrządzić szaszłyki w wersji wegańskiej. Najłatwiej kupić gotowe klopsy wegańskie w sklepie. Dostępne są w sklepach z żywnością BIO oraz w wielu supermarketach. Można także przyrządzić je samodzielnie – z soczewicy i kaszy jaglanej.
Najważniejszy jest pomysł
Planując wieczór przy grillu w gronie rodziny lub znajomych warto nie ograniczać się tylko do najprostszych, klasycznych grillowych dań, ale pomyśleć o czymś nowym, mniej znanym i popularnym. Grillować można wiele produktów- nie tylko mięso, ale wszelkie warzywa, sery, a nawet owoce. Można łączyć różnorodne produkty, wydobywając ciekawy i oryginalny smak, a szaszłyki z klopsem są tego najlepszym przykładem.