Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Wraz pierwszymi wiosennymi promieniami słońca na targach i w sklepach coraz częściej pojawiają się kiści świeżej rzodkiewki ponieważ to właśnie wtedy to popularne u nas warzywo ma swój sezon. Rzodkiewka to doskonały dodatek urozmaicający na przykład nasze kanapki.

 

Warto jednak bliżej przyjrzeć się temu nie pozornemu warzywu ponieważ niesie może przynieść wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Przede wszystkim po rzodkiewkę mogą bez ograniczeń sięgać osoby na dietach odchudzających ponieważ na 100 g rzodkiewka zawiera zaledwie 16 kalorii. Rzodkiewka to wspaniałe źródło soli mineralnych oraz witamin na przykład witaminy C która jest bardzo ważna w budowaniu naszej odporności a tym samym zapobieganiu chorobom. Mało osób wie iż rzodkiewka z powodzeniem może zastąpić antybiotyk w sposób naturalny.Zawarte w rzodkiewce substancje mają też działanie odkrztuszające dlatego poleca się jedzenie rzodkiewek jako naturalny sposób na uporczywy kaszel. Rzodkiewki możemy spożywać na surowo jak również w postaci kiszonek.