Wielbłądzie mleko – prawdziwy zdrowotny HIT!

Tempo naszego życia, stres i szereg innych niekorzystnych czynników powodują, że rozglądamy się za tzw. superżywnością. Wspomniane superfood bije dziś rekordy popularności, a do tego jego ilość nieustannie się powiększa. Jednym z nowszych trendów w tej dziedzinie jest mleko wielbłądzie. Jest to jeszcze mało znany produkt w naszym kręgu kulturowym, lecz ilość jego zalet i wpływu na nasze zdrowie to argumenty za bliższym zainteresowaniem się nim. Tym samym w niniejszym tekście postaramy się bliżej zaprezentować jego właściwości i zalety.

Mleko wielbłądzie w powszechnym użyciu jest od czasów prehistorycznych. Wtedy służyło ono Beduinom jako zabezpieczenie przed intensywnym słońcem pustyni i poparzeniami. Dziś jest to smaczny napój, ale też istotny składnik stosowany w medycynie i kosmetologii. Trudno się temu dziwić, ponieważ skład tego mleka jest naprawdę imponujący i korzystny dla naszego zdrowia.

Wielbłądzie mleko prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu

W wielkim uproszczeniu ten rodzaj mleka ma wiele wspólnego z ludzkim mlekiem matki. Charakteryzuje się ono wysoką zawartością soli mineralnych. Na uwagę zasługuje tu zwłaszcza ponadprzeciętna ilość cynku, miedzi, magnezu, fosforu, potasu oraz wapnia. Do tego występuje tu aż trzy razy więcej witaminy C niż w krowim odpowiedniku. Jednocześnie mamy tu do czynienia z niską zawartością tłuszczu-od 1,2% do 6%.

Przy okazji na uwagę zasługuje występujący w mleku wielbłądzim profil kwasów tłuszczowych. Mamy tu bowiem spore ilości kwasu linolowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest nie bez znaczenia w kontekście regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Kolejnym atutem tego rodzaju mleka jest stosunkowo niewielka ilość cukrów – laktoza występuje w ilości około 4,3 g na 100 g produktu. Z kolei białko ma swój udział w składzie na poziomie od 3 do 5 g w 100 g mleka. Jednym z liczniej występujących aminokwasów w białku jest laktoferyna. Co ciekawe substancja ta występuje również w ludzkim mleku i jest uznawana za jedną z barier ochronnych przed bakteriami i wirusami.

Picie mleka wielbłądziego nie jest jeszcze wysoce popularne na całym świecie. Jednak składniki odżywcze w nim zawarte i przede wszystkim ich wpływ na ludzki organizm powinny to szybko zmienić. Jest to bowiem nie tylko optymalny element diety, ale również profilaktyczna metoda na rozwiązanie wielu problemów zdrowotnych.