Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórek na stałe wniknął do jadłospisów kuchni polskiej, na jego bazie możemy przygotowywać zupy, sałatki czy robić dobroczynne dla naszego zdrowia kiszonki.

 

Ogórki możemy uprawiać na własnych działkach. Warto jeść te dobroczynne warzywa nie tylko w czasie sezonu lecz sięgać po nie cały rok ponieważ ich częste spożywanie niesie wiele pozytywów dl naszego zdrowia.Po ogórek przede wszystkim mogą sięgać osoby dbające o niską podaż kalorii w swoich jadłospisach ponieważ ogórki zawierają tylko 15 kalorii na 100 g a poza tym to doskonałe źródło dobroczynnego dla naszej perystaltyki jelitowej błonnika.Dlatego że ogórek składa się w 95% z wody to doskonały sposób aby w upalne dni nawodnić nasz organizm oraz dostarczyć mu cennych makroelementów i witamin takich jak na przykład: witamina C, witamina K, witamina A czy witamina B6, wspomagają one wiele ważnych funkcji jakie pełni nasz organizm. Warto jeść ogórki również ze względu na zawartość potasu który pomaga nam regulować ciśnienie krwi. Ogórki pomagają oczyścić również nasz organizm z toksyn.