Nienasycone kwasy tłuszczowe – gdzie występują?

Kwasy te występują przede wszystkim w rybach. Mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego mózgu, ułatwiają również usuwanie z organizmu wolnych rodników, które są wrogami procesu starzenia się komórek, zwłaszcza komórek skóry.

 

Ryby bogate w kwasy omega 3 to łosoś, makrela, dorsz dorsz i tuńczyk. Im bardziej ryba tłusta ten więcej dobroczynnych substancji zawiera. Rybi tłuszcz pomaga również w spalanie tkanki tłuszczowej czyli jest znakomitym pokarmem dla osób z nadwagą. Ryby są delikatne, smaczne i aromatyczne, jest to najbogatsze źródło zdrowia. Poza kwasami omega-3 ryby to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witamina D3 niezbędne aminokwasy tym lizyna, metionina i cysteina, łatwo przyswajalne białka głównie fosfor, selen. Ryby mrożone też są zdrowe, większość z nich podlega procesowi głębokiego mrożenia w bardzo niskiej temperaturze.Ten sposób gwarantuje zachowanie w pełni wartości odżywczych i smakowych ryb. Tradycyjna kuchnia polska również obfituje w ryby. Kuchnie innych narodów tak samo.