Zdrowy i naturalny deser

Czerwone porzeczki to dar natury obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Chociaż kwaskowe to jednak cieszą się ogromną popularnością wszystkich łakomczuchów. Nic w tym dziwnego ponieważ z porzeczek można wyczarować same pyszności: soki, wina ale też smaczne desery i słodkie ciasta. Porzeczki mają ogromne znaczenie w kulturze i medycynie ludowej a to za sprawą swych cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Przepis na pyszny deser z sokiem porzeczkowym to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie porzeczek w kuchni.

Właściwości zdrowotne porzeczek

Czerwone porzeczki charakteryzują się nie tylko pysznym smakiem ale także licznymi właściwościami zdrowotnymi. Łagodzą bóle menstruacyjne, poprawiają perystaltykę jelit i pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Znane są antybakteryjne oraz wzmacniające właściwości porzeczek. Ponadto porzeczki wspomagają układ krążenia jak również pomagają uporać się z problemami skórnymi. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, mają dużą zawartość błonnika. Mogą również łagodzić choroby wątroby, trzustki czy zgagę. Porzeczki poprawiają apetyt a także działają moczopędnie. W ich składzie znajdziemy wiele witamin, minerałów i składników odżywczych toteż jedzmy je jak najczęściej.

Składniki i wykonanie

Do przygotowania tego deseru będziemy potrzebować takich składników: dwie szklanki śmietany 30%, pół litra soku porzeczkowego, cztery łyżeczki żelatyny, pół szklanki drobnego cukru oraz czerwone porzeczki do dekoracji.

Zaczynamy od ubicia schłodzonej śmietany i jednoczesnego dodawania cukru w małych porcjach.
Rozpuszczamy dwie łyżeczki żelatyny a dwie pozostałe dodajemy do zagotowanego soku porzeczkowego. Mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy w chłodne miejsce.
Żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy małe foremki, napełniamy je do połowy śmietaną i chłodzimy w lodówce.
Gdy sok stężeje, miksujemy go aż do uzyskania pianki. Piankę nakładamy do foremek i chłodzimy całość przez trzy godziny. Wyjmujemy z foremek i dekorujemy porzeczkami. Możemy także ozdobić bitą śmietaną lub startą czekoladą.